Cikkek

Fitnesztermünk a 2. kerületben meghosszabbított nyitvatartással várja a vendégeket! | Paleolit diéta | Izomrost típusok gyakorlati nézőpontból | Fehér vagy barna rízs | Karácsonyi nassolás bűntudat nélkül | Proteines-zabos kókuszgolyó

Fitnesztermünk a 2. kerületben meghosszabbított nyitvatartással várja a vendégeket!

fitneszterem a 2. kerületbenJó hírrel tudunk szolgálni a már meglévő és leendő vendégeinknek: fitnesztermünk a 2. kerületben ismét teljes nyitvatartási időben várja a sportolni vágyókat!

Edzőtermünk a 2. kerületben továbbra is magas színvonalú szolgáltatásokkal, és kellően felszerelt, barátságos környezetben várja a vendégeket. Nagyon sokféle sportolási lehetőség áll rendelkezésre, amelyek között megtalálhatók egyaránt a legnépszerűbb és legújabb edzéstípusok is. Legyen szó fogyásról, alakformálásról, vagy ha strandszezonra szeretnéd magad felkészíteni, nálunk megtalálhatod a célodnak megfelelő sportot.

A legjobb, hogy akár munka után vagy hétvégén is betérhetsz hozzánk, mert a teljes nyitvatartási idő ezt ismét lehetővé teszi, így az edzésterveidet könnyedén tudod majd tartani. Válaszd fitnesztermünket a 2. kerületben, és érd el nálunk céljaidat a fogyás vagy az alakformálás terén! Tekintsd meg szolgáltatásainkat, és tájékozódj weboldalunkon a részletekről! Ha kérdéseid lennének, bátran keress fel bennünket a megadott elérhetőségeinken, ahol munkatársaink készséggel állnak rendelkezésedre.

Paleolit diéta

Két pofára nyers húst? Bogyókat egyenesen a bokrokról? Csigát gombával? Desszertnek lépesmézet? Mert ez is ám a paleolit étrend, amelyről mostanában az is hallhat, aki nem akar. Van-e alapja az új őrületnek, vagy kóklerség az egész?

A paleolit diéta nem új fogyókúrás módszer, hanem sokak által üdvözítőnek hitt táplálkozástudományi irányzat. Lényege, hogy azt együk, amit a pattintottkő-korszakban – vagyis a paleolit időkben – élt emberek is fogyasztottak. Márpedig akkor még nem volt mezőgazdaság, így sehol sem termesztettek gabonát, és a felnőttek nem ittak tejet. Hüvelyesek – tehát borsó, bab, földimogyoró, szója – sem szerepeltek az étlapon, ahogy a méregtartalmú burgonya, a paprika és a paradicsom sem. Hozzáadott cukrot semmilyen táplálék nem tartalmazott, hiszen ilyet őseink nem is tudtak előállítani.

A paleolit diéta hívei szerint éppen az ilyen élelmiszerek okozzák a mai ember oly sok civilizációs nyavalyáját, például az elhízást, a szív- és érrendszeri betegségeket vagy a kettes típusú cukorbetegséget. Ők azt mondják, hogy az ember lassú evolúciója miatt nem tudott hozzászokni a keményítőtartalmú gabonában és a hüvelyesekben lévő gluténhez és lektinhez, amelyek lisztérzékenységet okoznak. A kőkori ember tejhez csak csecsemőkorában jutott, ezért felnőtt korban sokan nem tudják lebontani a tejcukrot. A megoldás tehát az, hogy ilyesmit ne fogyasszunk, és akkor egészségesen, sokkal tovább élhetünk.

Nos, akkor hát mit is együnk? Ugyanazt, amit a mezőgazdaságot nem ismerő, halász-vadász-gyűjtögető életmódot folytató őseink is: apróbb állatokat, hébe-hóba a szerencsés vadászat zsákmányának vörös húsát, vadmadarak tojását, gombát, halat, a tenger gyümölcseit, fáról szedett terméseket.

Mindez nagyon ígéretesen hangzik, csakhogy gondoljunk bele: az így táplálkozó őseink legtöbbje harminc év felett már az örök vadászmezőkön kergette a mamutot. Talán mégsem volt csodaszer a megfelelő táplálkozás? Igazságtalanok lennénk azonban, ha elődeink rövid élettartamáért kizárólag a táplálkozásukat hibáztatnánk. Hiszen az akkor élt emberek sokkal jobban ki voltak szolgáltatva a természet szeszélyeinek, így a szélső- séges időjárásnak, a ragadozó állatoknak, a fertőző betegségeknek – és leginkább az éhínségnek. Hiába egészséges ugyanis az ennivaló, ha nincs belőle elég!

Az elmélet más okok miatt is sántít. Keményítőt tartalmazó magvak és a gyökerek régen is voltak, és az akkori emberek fogyasztották is őket. És azért az evolúció sem tétlenkedett: a tejcukor lebontásához végül is alkalmazkodtak az europid emberek és az afrikai maszájok, hiszen ők felnőtt korban is képesek megemészteni a tejcukrot, vagyis a laktózt.  

Sajnos az sem igaz, hogy a paleolit étrend csökkenti az étvágyat, és így fogyáshoz vezet. A londoni Imperial College kutatói ugyanis kimutatták, hogy a növényi rostokban gazdag étrend éppen, hogy csökkentette az úgynevezett rövid láncú zsírsavak termelődését, amelyek étvágycsökkentő hatású hormonok felszabadulását fokoznák. Mi több, éppen a paleolit étrendből kiátkozott burgonya volt az, ami e zsírsavak termelődését fokozta!

Azért a paleolit diéta egyes elemeit érdemes beépíteni az egészséges étrendbe, és ebben az is segít, hogy ennek az étrendnek van egy megengedőbb változata is, a reál-paleó. Ez nem tiltja például a paradicsomot, a paprikát vagy a kemény sajtokat. A paleolit irányzatnak végül is megvan a maga pozitívuma: ha minimálisra csökkentjük az adalékanyagok, például a tartósítószerek és a hozzáadott cukor mennyiségét, ha kiegyensúlyozottan és változatosabban étkezünk, hasznunkra válik. 

Forrás: Fit Muscle magazin 2014/2. (29. sz.)

Izomrost típusok gyakorlati nézőpontból

Edzéssel kapcsolatos cikkekben, fórumokon gyakran előkerül az egyes izomcsoportokkal kapcsolatban, hogy azok dominánsan fehér (gyors összehúzódásra képes, nagy növekedési potenciállal rendelkező, erős, de fáradékony – ebből egyébként kettőféle van, de az egyszerűség kedvéért ezeket együtt kezelem) vagy vörös (lassú összehúzódásra képes, mérsékeltebb növekedési potenciállal rendelkező, gyengébb, de kitartó) izomrostokból állnak-e.

Azzal nem árt tisztában lenni, hogy minden izomcsoport vegyesen tartalmaz fehér és vörös izomrostokat. Néhány izomnál, izomcsoportnál azonban egyértelmű az egyik vagy másik rost dominanciája. A combhajlító például túlnyomórészt fehér rostokból áll, viszont a gerincmerevítőben, a vádli soleus izmában és a trapézizomban magas a vörös izomrostok aránya, ami nem meglepő, hiszen ezek az izmok biztosítják, hogy egyenes gerinccel meg tudjunk állni a talajon. Ismertek bizonyos átlagos adatok az egyes izomcsoportokra, hogy mekkora a fehér és vörös izomrostok aránya. 

A mellnek 60 százaléka fehér, a bicepsznek is, viszont a brachioradialis-nak már több, mint 70 százaléka az. A tricepsznek is kb. 70 százaléka fehér rost. A felső hát kb. fele-fele arányban tartalmaz gyors és lassú rostokat. A comb elülső részét fedő izmok mind más és más aránnyal bírnak, ezért szokott olyan hatékony lenni a comb fejlesztésében a sokféle terheléssel és ismétlésszámmal való edzés. Természetesen, lehetnek egyéni eltérések az izomrost-típusok arányaiban, de a 10 százaléknál nagyobb eltérés már nem igazán jellemző. Vannak módszerek annak meghatározására, hogy az adott izomban a fehér vagy vörös rostok dominálnak-e. Ehhez először meg találni egy adott gyakorlatban (ami lehetőleg olyan gyakorlat legyen, ami teljes mértékben izolálja a vizsgált izomcsoportot, ami ugye szinte lehetetlen) az 1 ismétléses maximumot. Ha ennek az 1 ismétléses maximumnak a 80 százalékával kevesebb, mint 8 ismétlésre vagyunk képesek, akkor az izom fehérrost-domináns. Ha többre, akkor pedig a vörös rostok dominálnak. Poliquin 85 százalékkal, és 5 ismétléssel számol. Persze, ez a módszer messze nem tökéletes, de például a combfeszítő esetében jó támpontul szolgálhat.

A gyors összehúzódásra képes izomrostok a „nagy súly – alacsony volumen – hosszú pihenőidő – alacsony gyakoriság” edzésmódszerre reagálnak jobban, míg a vörös izomrostok a „kisebb súly – magasabb volumen – rövid pihenő- idő – magasabb gyakoriság” rendszerben bírhatók növekedésre.

Forrás: Fit Muscle magazin 2014/1. (28. sz.)

Fehér vagy barna rízs

A testépítő, illetve fi tness étrendben a barna rizs egyfajta kultikus státusszal bír. A barna rizs felsőbbrendűségét általában még azok is elismerik, akik kényelmi okokból többnyire fehér rizst fogyasztanak a csirkemell mellé. De valóban ez a helyzet?

Kezdjük az alapokkal! Miben különbözik a barna rizs a fehér rizstől? A barna rizs tartalmazza a csírát és a korpát, míg a fehér rizs nem. Ez a jó hír. A rossz az, hogy a barna külső réteg fi tinsavat is tartalmaz, ami akadályozza a mikrotápanyagok felszívódását. És mi a helyzet a rosttal? A rostnak nagyon jó az „imidzse” a táplálkozásban, hiszen a szorulástól egészen a bélrák megelőzésig sok mindenre ajánlják. Valójában azonban könnyű túl sokat fogyasztani belőle, ami nem feltétlenül jó a beleknek és károsíthatja a hasznos bélbaktériumokat. A túl sok rost gázokhoz, felfújódáshoz, irritábilis (érzékeny) bél szindrómához, Crohnbetegséghez vezethet, lényegében olyan bajokhoz, amiket pont el akarnak kerülni a rosttal. Ha étrendünk tartalmaz zöldségeket, gyümölcsöket, zabot, magvakat, nem valószínű, hogy a túl alacsony rostbevitel miatt kellene aggódnunk. Inkább az ellenkezője az, ami fenyegethet. 

A rizs feldolgozása alapvetően az eltarthatóságának növelése miatt történik. A barna rizs csírája tartalmaz bizonyos jó (többszörösen telítetlen) zsírsavakat is, amelyek azonban nem megfelelő tárolás esetén megavasodnak. Ideális esetben a barna rizst hűtve kell tárolni, és 6 hónapon belül ajánlott elfogyasztani, ha tényleg részesülni akarunk az általa nyújtott plusz előnyökből.

EZ A HÁROM PONT SZÓL A BARNA RIZS ELLEN: fi tinsav, túl sok rost és instabil olaj tartalom.

Mindenképp kell még szólni a glikémiás indexről (GI). A glikémiás index az élelmiszerek fontos jellemzője, amely a 0-100-as tartományban egy számmal jellemzi őket, aszerint, hogy mennyire emelik meg a vércukorszintet. Minél nagyobb vércukorszint emelkedést okoz egy élelmiszer, annál nagyobb a glikémiás indexe. A fokozottabb vércukorszint-emelkedésre a szervezet nagyobb inzulintermeléssel reagál. A jelentős inzulintermelést követően a vércukorszint hirtelen esik vissza, ingadozó vércukorszintet okozva. A viszszaeső vércukorszint hamar éhségérzetet okoz, mely ismételt evésre kényszeríti az embert, és az ördögi kör folytatódik.

A fehér rizsnek magasabb a GI-je, mint a barna rizsnek. Ezt az adatot azonban ki kell egészítenünk azzal, hogy a GI-indexek egyetlen tápanyagra, alapanyag-forrásra vonatkoznak és nem kevert, több komponensű, feldolgozott ételekre. A főzés, és főleg a többi tápanyag erősen módosíthatja az adott élelmiszer vércukorszintre gyakorolt hatását.

A zsír az egyik legjobb GI csökkentő faktor az ételekben, ahogy a rost is. Tanulmányok beszámoltak arról, hogy az ételek kombinált (tényleges) GI-je még alacsonyabb, mint a súlyozott átlaga az összetevők glikémiás indexének. (Dodd H et al. Calculating meal glycemic index by using measured and published food values compared with directly measured meal glycemic index. Am J Clin Nutr. 2011 Oct;94(4):992-6.)

Ha tehát étkezéskor, mondjuk fehér rizst hússal és zöldséggel eszel, akkor a fehér rizs „gonoszsága”, a viszonylag magas GI-je eltűnik, de egyben megszabadultál a „mérgektől” is, amik a barna rizsben vannak.

A feldolgozással, a külső rétegek eltávolításával a rossz és a jó anyagok eltávolításra kerülnek, és ami marad, az tiszta keményítő, vagyis a tényleges energiaforrás, ami miatt a rizst elsősorban fogyasztjuk. A fehér rizsben nem található meg számos hasznos tápanyag, azonban felesleges káros anyagokkal sem terheli a szervezetet, így nem nehezíti az emésztési folyamatokat, aminek hatására elkerülhető a rossz közérzet. 

Az „alacsony szénhidrát” mozgalom és egyes dietetikusok félelme ellenére a keményítő a fehér rizsben egy jóindulatú üzemanyagforrás a test számára. A szénhidrátok önmagukban nem „gonoszak”, hacsak nincs valami olyan betegséged, mint a diabétesz, aminek hatására a tested már nem tudja feldolgozni őket megfelelően. Eltávolítható-e a legfőbb rossz, a fi tinsav a barna rizsből úgy, hogy minden más hasznos dolog benne maradjon? 

A gabonákat áztatni szokták, hogy a fi tinsavtól megszabaduljanak. A rizs természetes módon kevesebb fi tinsavat tartalmaz, mint a gabonák, de egyben kevesebb fi táz enzimet is. Emiatt az áztatás önmagában nem elég, el kell érni a fi táz-szint emelését.

Fermentációra (erjesztésre) van szükség, amely savasítja az áztató közeget és ez aktiválja a kevés fi tázt, ami jelen van. Ami még fontosabb: a fermentáció olyan mikroorganizmusokat termel, amelyek maguk is termelnek fi tázt! 

A BARNA RIZST A KÖVETKEZŐ MÓDON JAVASOLT FERMENTÁLNI:
1) 24 órán át szűrt vízben (semmi klór, fl uor) áztasd a barna rizst szobahőmérsékleten és ne cseréld a vizet.
2) Tedd el az áztató folyadék 10%-át (jól eláll a hűtőben), mert legközelebb fel kell használni. Öntsd ki a többi vizet és főzd meg a rizst friss vízben.
3) Legközelebb, amikor barna rizst főzöl, add hozzá az félretett vizet is az áztatáshoz.
4) Ismételgesd a folyamatot, amely fokozatosan eléri majd azt a szintet, hogy 96%-a a fi tinsavnak le fog bomlani a 24 órás áztatás során. (Sajnos kutatások azt igazolják, a cink még ezek után sem szívódik fel tökéletesen a barna rizsből.)

A fehér rizst ritkán eszi az ember magában. Általában húsok, zöldségek kísérik, és meg lehet főzni például marha vagy csirke csontlében. Így a legkisebb mértékig sem kell aggódni amiatt, hogy valamilyen fontos tápanyagtól elesünk csak azért, mert barna rizs helyett fehér rizst fogyasztunk.

Legyél őszinte magadhoz! Tényleg jobban szereted a barna rizs ízét és textúráját, vagy csak azért mondod ezt, mert úgy tudod, hogy a barna rizs jobb élelmiszer? Olyan ez, mint a vega burgerek és hamburgerek kérdése. Ha azonban tényleg jobban szereted a barna rizst, azt javasoljuk, hogy fogyasztás előtt a fent leírt módon fermentáld azt.

A történetet összefoglalva: a fehér rizs nem „gonosz”, a barna rizs pedig nem annyira nagyszerű, mint ahogy sok helyen beállítják. 

Manapság sokfelől hallani, hogy a fehér rizs a modern egészségügyi problémák egyik oka, de némi tájékozódással belátható, hogy a bajok kevésbé a fehér rizs szénhidrát tartalmából adódnak, hanem inkább okolhatók a feldogozott olajok, kemikáliák és tartósítószerek az élelmiszerláncban.

Forrás: Fit Muscle magazin 2014/1. (28. sz.)

Karácsonyi nassolás bűntudat nélkül

Édesszájú vagy? Szeretsz sütögetni?
Nem szeretnéd, ha az ünnepek alatti csemegézések elrontanák az egész éves kemény munka eredményét?
 
Akkor neked találták ki a Scitec Nutrition új, protein brownie termékét, amelyből bűntudat nélkül ehetsz, mivel arra lett kifejlesztve, hogy támogassa az aktív életmódot élők, sportolók (köztük a testépítők) magas fehérje szükségleteit.  Vége az unalmas, íztelen diétás sütemények korszakának, a Protein Muffin ízélményéhez az extra szárított narancs- és eperdarabok, kókuszreszelék is hozzájárulnak. Elkészítése nem igényel sok eszközt és cukrász képességet.
Így készíthetsz ízletes brownie-t (nem csak karácsonykor!):
Melegítsd fel a sütőt.
Keverj össze egy adag (125 g) Protein Brownie port 150 ml vízzel erőteljesen egy fakanállal vagy habverővel, amíg egyenletes nem lesz.
Öntsd a tésztát egy sütőformába és a sütőtől függően 15-20 percig süsd 180-200 Celsius fokon.
Ellenőrizd a tésztát tűpróbával a sütés befejezése előtt!
 Várj, amíg lehűl, és élvezd!
Ha tetszett recept és szívesen kipróbálnád ezt az ízletes, magas rost tartalommal és alacsony cukor tartalommal bíró finomságot, keresd fel SCITEC NUTRITION Fitness és Vitamin Szaküzletünket a Rózsadomb Center (1025 Budapest, Törökvész út 87-91.) 2. emeletén.


Kellemes karácsonyi készülődést kívánunk!


 

Proteines-zabos kókuszgolyó

Hozzávalók: 
2 nagyobb méretű alma
150 gramm zab,
100 gramm kókuszreszelék
45 gramm 100% Whey Isolate (csokis)
3 teáskanál zsírszegény kakaópor
ízlés szerinti mennyiségű édesítő 

Elkészítés:
A két almát hámozd meg, és reszeld le egy nagyobb lyukú sajtreszelővel egy tálkába.A reszelt almához add hozzá az összes többi hozzávalót, kivéve a kókuszreszeléket. Ennek kb. a háromnegyedét öntsd csak bele, mert a végén a maradékba forgatjuk majd meg a golyókat. Ezután gyúrd össze az alapanyagokat, és ha masszává alakult, akkor letakart tetővel tedd be a hűtőbe állni 1 órácskára. Ha az idő letelt, vizes kézzel mogyorónyi nagyságú golyókat formázz, és forgasd meg őket a maradék kókuszreszelékben!