Masszázs

Masszázs hatása

Masszázs hatása

Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni a testünkről való gondoskodásról. Sokan nem is sejtik, hogy izmaiknak, bőrüknek, sejtjeiknek milyen szüksége van a folyamatos regenerálódásra.

A masszázs általában csak felfrissülést, ellazulást nyújtó szolgáltatásként ismert, így sokan csupán luxusnak tartják, miközben az általában jóval drágább gyógyszeres kezelésekre magától értetődően költenek. A masszázsnak valóban semmivel össze nem mérhető a felfrissítő, lazító hatása, azonban egy szakképzett masszőr kezei számos egészségügyi problémára is megoldást nyújthatnak. Sokan tudatában sincsenek annak, hogy problémáikra nem csak gyógyszeres kezelés létezik. A masszázs hatékonyan képes kezelni olyan fájdalmakkal járó állapotokat, melyeknél a gyógyszerek és fájdalomcsillapítók csupán a tünetek ideiglenes megszüntetésére alkalmasak.

A masszázs hatása a bőrre:

A bőr a test legnagyobb érzékszerve, több mint 5 millió idegvégződést tartalmaz, melyek folyamatosan üzeneteket küldenek az agyba. A bőrt érő ingerek nagyban befolyásolják a testünk működését.

Masszázs hatására a bőr erei tágulnak, a vérkeringés felélénkül. Immunrendszerünk egyik alapja pedig éppen a jól működő vérkeringés. Hozzájárul a szövetek jobb oxigén- és tápanyagellátásához, élénkül a sejtek anyagcseréje, fokozódik a méreganyagok kiválasztása.

A masszázs elősegíti a sejteket tápláló anyagok felvételét, hozzájárul a bőr nedvességtartalmának helyreállításához, megakadályozva annak kiszáradását és viszketését.

A masszázsnak ezen felül más jótékony hatása is van bőrünkre. A simító és dörzsölő fogások felgyorsítják a bőr elhalt hámsejtjeinek leválását, s így fokozódik a mélyebben fekvő fiatalabb sejtek növekedése. Mindez hozzájárul a bőr természetes rugalmasságának megőrzéséhez.

 

A masszázs hatása a bőr alatti kötőszövetre és az emésztőszervekre:

A masszázs hatására az élénk keringésnek köszönhetően javul a bőr alatti kötőszövetek táplálkozása, ami hozzájárul a kötőszövetek rugalmasságához és jobb tartásához, s általa feszesebb lesz a bőr.

A kezelés közben megszűnnek a kötőszövetben lévő letapadások, gyorsul a különféle lerakódások felszívódása, csökken a lerakódott zsír mennyisége.

A masszázs igen jótékony hatással van az emésztésre: fokozódik a bélműködés és az emésztőnedvek termelődése, ami által felgyorsul az emésztés, és a salakanyagok kiválasztása.

A masszázs hatása az izomzatra, csontokra és ízületekre:

A masszázzsal kezelt izomzat vérellátása javul, ami növeli annak rugalmasságát és teljesítőképességét, így az elvégzett izommunka gyorsabb és kitartóbb lesz. Ezt a hatást használják ki többek között az aktív sportolók teljesítményének fokozására.

Nagyobb izommunka, illetve intenzív testmozgás után a masszázs elősegíti a fáradtság megszűnését, az izomzat könnyebben és gyorsabban kipiheni magát, mivel összepréselődésének köszönhetően a keletkezett salakanyagok, illetve az izomlázért felelős tejsav könnyebben kiürül az izomból.

Baleset okozta csont-, vagy ízületi sérülések után, illetve hosszú ideig ágyhoz kötött betegek esetében egyes izmok és ízületek mozdulatlanságra kényszerülnek, ami lelassítja a helyi vérkeringést, és izomletapadáshoz, izomsorvadáshoz vezet. Ez az állapot gyakran krónikus fájdalmakkal jár. Megfelelő masszázs, illetve szakszerű kimozgatások alkalmazásával javítható a keringés, fellazul az összetapadás, s így az izmok, ízületek visszanyerik egészséges aktivitásukat.

Ugyanígy nagy segítséget nyújthat a masszázs a rossz testtartásból, vagy fizikai megerőltetésből adódó makacs derék- és hátfájásra.

Idős korban a rendszeres masszázs sikerrel minimalizálja a megerőltetés és a sérülések kockázatát.

A masszázs hatása az idegrendszerre:

A masszázs nyugtatóan hat az idegrendszerre, ami helyreállítja a test ritmusát.

Aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, melynek feladata a szervezet nyugalmi helyzetének visszaállítása, a regenerálás.

Mindez megoldást jelenthet a stressz által kiváltott idegrendszeri panaszokra is, tompítja pl. az alvászavarokat, az ingerlékenységet és az érzelmi kimerültséget.

Bizonyos masszázstechnikák hatékonyan csökkentik az idegvégződések érzékenységét, ezért ezeket gyakran alkalmazzák fájdalomcsillapításra ideggyulladás és idegfájdalmak esetén.

A testünk felfrissülése, ellazulása mellett számtalan betegségre, egészségügyi problémára nyújthat tehát megoldást a masszázs. Érdemes próbát tenni azoknak, akiknél az egyéb kezelések korábban nem érték el a kívánt hatást, vagy akik testük regenerálására, fiatalosságuk megőrzésére törekednek.

Nem csalódhatunk, ha a korábbi szemléletünket félretéve, a masszázsterápiára egyre inkább úgy tekintünk, mint az egészségmegőrzés egyik alapjára.